belum genap 20 tahun, 100% dari Allah, Muslimah ini Sukses Bangun Bisnis, Apa Rahasianya?

Daftar Artikel Terbaru
close
Daftar Artikel Populer
Sha Hassan.
Siapa yang tidak ingin sukses dalam hidupnya? Bisa membangun rumah, membahagiakan orangtua, atau berumah tangga. Setiap orang pasti menginginkannya, meskipun nilai kesuksesan tersebut akan berbeda-beda.

Biasanya, kita akan mengukur kesuksesan beriringan dengan umur dan pengalaman yang kian matang. Namun kadang, orang yang masih muda sekali pun, bisa meraih kesuksesan yang tidak pernah kita bayangkan.

Salah satunya gadis cantik berhijab ini, di mana umurnya yang belum genap 20 tahun sudah bisa membangun rumah dan juga bisnisnya. Ia pun menceritakan kisahnya dalam akun Facebooknya. Penasaran?







Jadi Perhatian, Ternyata Ada yang Salah dengan Wanita Ini

Gadis bernama akun Sha Hassan ini, berasal dari Malaysia. Dan ia membagikan bagaimana awal kesuksesan yang diraihnya meskipun di usia yang cukup muda.

Bahkan, tidak sedikit pesan di Facebook dan WhatsApp-nya kerap berbunyi, hanya untuk menanyakan rahasianya. Namun ia bukan orang yang pelit, dan ia pun berbagi dengan teman-temannya.

Ia menyebutkan, jika ia tidak pernah memiliki modal, dan ia juga tidak meminta bantuan orangtua untuk memberikannya modal. Semua ia lakukan sendiri. Bahkan ia tidak pernah meneruskan kuliahnya, dan lebih fokus meniti bisninnya tersebut.

Berikut kutipan dalam akun Facebook Sha Hasan:


"Almost done Alhamdulillah. For those yg pernah DM, whatsapp or inbox thru Fb macam mana sy start sampai skrg nahh sy share sikit. Saya bina bangunan ni when I was 19 y/old which is akhir tahun lepas. now 20 y/old (baru je masuk 20 ok, still remaja gittew 😂) Dari urusan beli tanah sampai ke bina bangunan 100% takde Bantuan PAMA (papa mama) atauu loan bank. All by cash & 100% dari Allah swt. Okayy saya start dengan dropship je mula-mula sbb tkde modal & nak kumpul ilmu dulu lepastu kumpul2 duit utk start bisnes sendiri. Masa tu tengah study lagi. Sy ambik keputusan utk berhenti belajar sbb rasa susah nak focus bisnes & rasa kalau continue study, lambat kaya hahaha. Nak habiskan dip & degree je dah brpa tahun lepas tu baru struggle nk cari keje & kumpul duit semua. Target nak capai 1 million dalam masa setahun masa tu. So bila dah ada cita-cita jangan jadikan angan2 je. Buat sampai jadi ! Maka sy pun stop lah study, sorang pn tktau sbb x nak kena marah. Sampai skrg sy igt sorg drpd family sy sndiri prnah ckp, "setakat follow je apa yg org tua dah sediakan mmg org x kan respect." Modal & bisnes journey yg parents dh sediakan, ko just buat sikit2 je x mencabar & x blh nak banggakan. Nnti x blh nk cite dgn anak cucu betapa susah dolu2 nk capai tahap skrg. Jadi sy start dgn KOSONG. Sumpah sy x mtk duit mak sy sepuloh sen pon utk mula. Jatuh bangun tuhan saja yg tahu untuk sampai tahap skrg sbb mula dgn umur 19 tahun mmg xde ilmu bisnes pun. Try & error je. walaupun korang rasa "elehh, mcm ni pn nk bgtau" tp sbb sy cari dgn titik peluh sendiri utk bina ni semua so sy rasa puas. Biasanya sy jrg nak share personal life (maksudnya beli & ada brg apa) dlm media sosial sbb kononnya nak follow idola kite @carlsamsudin & @bellealyahya yg dh berjaya kaya raya tp humble gila. for this one, sy rasa nak share sbb tau ramai remaja yg baya2 sy pernah rasa apa yg sy rasa dlu, nak start bisnes tp x berani sbb tkut risiko / drop & ramai yg pm sy tnya mcm2 ttg bisnes tp sy x mampu nak guide sbb sy pn masih bertatih dlm bisnes tp apa yg sy tau, set goal and make it real. mula dengan target nilai yg korang belum pernah sentuh contohnya, 10k dulu lepastu dh achieve, up 100k lepastu up lagi & seterusnya. Bila dh ada duit yg kukuh, kumpul aset yg nilai dia x kan turun mcm properties. Semoga korang semua akan capai target masing2 & sama-sama kita berjaya dunia akhirat."

Sumber | republished by (YM) Yes Muslim !

» Terima Kasih sudah membaca : belum genap 20 tahun, 100% dari Allah, Muslimah ini Sukses Bangun Bisnis, Apa Rahasianya? | jika artikel ini bermanfaat yuk di like dan sebarkan :)


KOTAK KOMENTAR


ARTIKEL TERKAIT


" Barangsiapa menunjukkan suatu kebaikan, baginya seperti pahala yang melakukannya. "
(HR. Muslim)

Daftar Artikel Populer

" Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya." (Alquran, Surat : al-Isra ayat 36)

Home - Artikel Terbaru - Artikel Populer - Fanpage Facebook - Twitter - Youtube Channel - Pinterest - Thumbler
Back to Top