Jawaban Ustadz Azhar Idrus Sangat Mengena: "Saya tak mau pakai jilbab, kalau tak ikhlas"

Baca Juga 


 Ustaz Azhar Idrus ialah seorang dai dan penceramah terkenal di Malaysia dari Terengganu. Ribuan penonton hadir kerana meminati gaya penyampaiannya. Ceramahnya amat bersahaja, diselit dengan jawapan lucu tetapi tepat, padat dan mengena serta pekat berbahasa Terengganu. Orang ramai boleh bertanya soalan secara terus dan dijawab secara spontan.

Laman fanpagenya ramai diikuti hingga saat ini ada lebih 1,5 juta penggemar (fans).

Dalam satu kesempatan ada yang bertanya.

Ustadz, saya ini tidak berjilbab. Ada orang bertanya, kenapa tidak memakai jilbab? Jawab saya, tak mau pakai jilbab kalau tidak ikhlas. Apa pandangan ustadz?

Ustadz Azhar Idrus: Berjilbablah walau TERPAKSA. Sholatlah walau TERPAKSA. Puasalah walau TERPAKSA. Karena kewajiban itu memang kadangkala sifatnya terpaksa. Dari keterpaksaan itu, perlahan-lahan kita akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi ikhlas karena-Nya. Kalau tunggu ikhlas, sampai kapan mau beribadah? Hidayah perlu dicari, bukan ditunggu. Seperti makanan, kalau tidak disuap, ia tak masuk ke dalam mulut.

Sumber | republished by (YM) Yes Muslim !

Sajikan Info Unik, Menarik dan Populer
--------------------------------------------------------------
" Barangsiapa menunjukkan suatu kebaikan, baginya seperti pahala yang melakukannya. "
(HR. Muslim)

Baca Artikel Menarik Lainnya Home - Artikel Terbaru - Artikel Populer - Fanpage Facebook - Twitter - Pinterest - Thumbler
Back to Top